Start för innehåll

Berta Hansson

Berta Hansson är för många en ganska okänd konstnär, men har under året som gått uppmärksammats en hel del.

Pojke i skärmmössa, detalj från oljemålning av konstnärinnan Berta Hansson Berta skulle ha fyllt 100 år den 23 juni 2010 om hon fortfarande hade levt. Berta föddes i Hammerdal i Jämtland. Tjugofem år gammal, på nyåret 1935, anlände Berta till byn Fredrika i Åsele kommun för att tillträda en tjänst som lärarinna. Skolhuset var gammalt och behövde en rejäl upprustning. I Övervåningen fanns bostaden som skulle bli Bertas hem under tre år. Bostaden saknade vatten och avlopp och i skolsalen var det dragigt och det rök från kaminen när de eldade i den. Berta och hennes elever hjälptes åt att göra skolsalen trivsam. De ordnade tårtauktioner och uppträdanden av olika slag för att samla in pengar. Så småningom hade de nya ljusa gardiner, en präktig orgel, ny svarta-tavla och jordglob. Berta målade ofta av "sina barn" när de satt och jobbade. Tillsammans med alla sina bilder och dagboksanteckningar från den här tiden gavs boken Mina ungar: dagbok från en byskola ut 1979.

I Åsele har vi under året på olika sätt uppmärksammat henne. Under våren bad vi skoleleverna måla bilder utifrånKonstnär: Berta Hansson inspiration av Bertas konst, som vi sedan ställde ut i biblioteket. Vi har haft två utställningar, en i Fredrika och en i Åsele under sommaren. Utställningarna innehöll dels tavlor i olika tekniker, men också brev och teckningar av hennes elever. Några av Bertas elever var med och berättade om sin skoltid.

Under sin tid i Fredrika kände Berta mer och mer att hon ville ägna sig åt konsten. Berta åkte till Stockholm och umgicks i konstnärskretsar, hon var bl.a. god vän med Elsa Björkman-Goldschmidt och Vera Frisén. Berta reste en hel del både till Italien och Afrika.

Konstnär: Berta HanssonI den senaste av alla böcker om Berta finns smakprov på alla de konstnärliga stilar som Berta haft, den boken är skriven av Gunilla Carlstedt och Christian Åkerlund och heter Berta Hansson den gavs ut i samband med en utställning i sommar på Konstakademien i Stockholm. Andra böcker som visar Bertas konst är boken Barn, för Berta har barnen alltid haft stor betydelse inte bara barnen i Fredrika. I boken Kamratporträtt har hon tecknat och berättat om sina vänner. En period av sitt liv gjorde hon många bibliska motiv, de finns i boken Att se och betrakta även här använde hon sig av många tekniker, inte bara olja, akvarell och teckningar utan även i lera, applikation och vävar.

/Åsa J-Persson, Åsele bibliotek

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade
CS Library-RSS