Start för innehåll

Grattis Kamratposten till 125 år!

Beroendeframkallande läsning för alla intressen?

För de som förutspår papperstidningarnas sorgliga öde i en framtid finns levande bevis på att tidningar och tidskrifter ändå har en god chans i konkurrensen med de digitaliserade alternativen. Hörde att Kamratposten fyller 125 år i år, KP har sedan starten 1892 funnits till för att främja och stärka barns läsande och självförtroende. En tidning som också överlevt utan reklamannonser.

tidningarDagens utbud av tidningar och tidskrifter spänner över i stort sett allt; politik och samhälle, nyheter, sport, kultur, historia, teknik, mat, livssituationer, hem, spänning, kärlek, mm, mm. Ett av de större prenumerationsföretagen erbjuder drygt 1100 alternativ inom olika kategorier.

På våra bibliotek finns ett blandat utbud tillgängligt i läshörnor och för hemlån. Ca 65 tidskrifter med skilda innehåll och drygt 10 dagstidningar finns gemensamt inom V8:s bibliotek med lite olika fördelning på respektive enhet.
En gång per år är det utförsäljning på biblioteket av tidigare årgångar och det är roligt att se hur personer ”hänger på låset” när det är dags för att få tag på de riktiga godbitarna.

Via ett antal digitala kanaler som exempelvis Pressreader och Pressdisplay erbjuds läsning av ett stort antal av dessa tidningar och tidskrifter, så alternativ finns naturligtvis också till pappersvarianterna. Sveriges första tidning ”Ordinari Post Tijender” som startade 1645 utkommer fortfarande, men numera endast på nätet som ”Post och inrikes tidningar”. Den är troligtvis den äldsta tidningen i världen som fortfarande utkommer.

TidskrifterUnder min uppväxt på 50-talet var det inte mycket ”lyx” i vardagen, men min mors prenumeration på ”Hela världen” är ett av de goda minnena. En efterlängtad tidning som lästes med glädje, en glimt av den ”stora världen”. Sala Allehanda var husorganet hos farfar och farmor, en stunds högläsning av det mest intressanta ur tidningen vid köksbordet var en viktig del av dagen. Hos dem fanns också en guldgruva i en skrubb på vinden där vi fick träffa Davy Crocket, Kapten Miki, Windy och Salasso i det svaga ljuset från fönstergluggen.

Tidningar och tidskrifter ges också ut i ett direkt syfte att på olika sätt forma samhället. Tryckfrihetsförordningen (som fyllde 200 år under 2016) ger stor frihet för enskilda personer och grupper att på olika sätt ”tala för sin sak”. Något som i sig är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle där alla åsikter kan brytas. Den debatt som idag förs kring vad som kan sägas och skrivas i olika medier kommer förhoppningsvis att leda till ett någorlunda samförstånd kring vad tryckfrihet och yttrandefrihet innebär i ett demokratiskt samhälle.

Gunilla Pettersson / Storumans bibliotek

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade