Start för innehåll

Följ bokspåren i Västerbotten i sommar!

Det finns flera sätt att närma sig litteraturen, ett sätt är att läsa böcker av författare som antingen skriver om hembygden eller har anknytning dit på något sätt.

Västerbotten har flera författare som kan göra sin hembygd stolt med sina framgångar. Förutom de allra mest kända och äldsta författarna som Sara Lidman och Torgny Lindgren hittar vi det nykomlingen Niki Sjölund. Med sin bok Vildplockat ger han oss en underbar chans att hitta godsaker i naturen. Vi får lära oss att använda blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar att piffa upp vår matlagning med. Niki Sjölund är född och uppvuxen i Åsele och arbetade en tid som kock på en restaurang i Stockholm, där de i sin matlagning använder sig av färska och vilda örter. Niki Sjölund inspirerades av detta och mindes sin egen barndoms utflykter i skog och mark för att plocka lingon, blåbär och svamp. Idag driver han därför ett eget företag som plockar vilda örter och annat gott som finns i vår natur och förser flera svenska ledande restauranger med det de behöver. Niki Sjölund gästade Åsele under marknadsdagarna.

Tycker du om riktigt läskiga böcker ska du läsa Mikael Strömbergs ”Vätten”. Den handlar om Peter som i bil lämnar sina föräldrars hem i Lomsjö utanför Åsele, tillsammans med sin familj. På vägen hem blir stämningen i naturen runt omkring dem allt mer hotfull och efter ett olyckstillbud står plötsligt Peter öga mot öga med en underlig varelse som osar ondska. Peter klarar sig undan oskadd, men väl hemma börjar underliga och otäcka olyckor hända och han bestämmer sig för att bege sig tillbaka till platsen för det skrämmande mötet. Det är början till uppklarandet av en ryslig historia som är över hundra år gammal.

Andra böcker med Västerbottensanknytning är Jakob Mjöbrings böcker Köld och Snö. De handlar om polisen Katja Lyss som arbetar vi specialenheten NOAx och utgår från Umeå. I boken Köld hamnar hon i Arjeplog, men i Snö nämns Vilhelmina, Kittelfjäll, Grönfjäll och Fatmomakke.
Till sist är Annika Langas ungdomsböcker om Aborrträsk inspirerade av Åsele. Annika bor i dag i Sydafrika, men kommer ibland hem till Algovik utanför Åsele.

Värt att nämna är också att Sveriges mest omtyckta och mest utlånade barn- och ungdomsförfattare Martin Widmark har rötter i Fredrika utanför Åsele. Hans pappa Gösta Widmark kommer där i från och hans syster Li Widmark, som också är författare, har en stuga i Tallsjö som ligger mellan Åsele och Fredrika.
Det finns många fler som är värda att titta närmare på. Några av dem kan du lära känna lite mer genom ett besök på Åsele bibliotek och se vår utställning om Västerbottensförfattare. Håll också utkik efter appen Härlitt som är under lansering.
Carina Nilsson
Åsele bibliotek

Källor:
Annika Langa

1. Vildplockat (2017)

Omslagsbild för Vildplockat
    ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

Av: Sjölund, Niki

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Vildplockat.
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Vildplockat
  2. Vätten (2011)

Omslagsbild för Vätten

Av: Strömberg, Mikael

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Vätten.
    Hylla: Hc
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Vätten
  3. Snö (2016)

Omslagsbild för Snö

Av: Mjöbring, Jakob

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Snö.
    Hylla: Roman
    1. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Snö
  4. Köld (2016)

Omslagsbild för Köld

Av: Mjöbring, Jakob

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Köld.
    1. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Köld
    2. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Köld
  5. Modemysteriet (2016)

Omslagsbild för Modemysteriet
    1. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Modemysteriet
    2. E-bok (1 st) E-bok (1 st), Modemysteriet
    3. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), Modemysteriet
  6. Slottets förbannelse (2011)

Omslagsbild för Slottets förbannelse

Av: Widmark, Li

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Slottets förbannelse.
    Hylla: Hcg
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Slottets förbannelse
    2. E-bok (1 st) E-bok (1 st), Slottets förbannelse
  7. Hjortronlandet

Omslagsbild för Hjortronlandet

Av: Lidman, Sara

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Hjortronlandet.
    Hylla: Hc
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Hjortronlandet
    2. E-bok (1 st) E-bok (1 st), Hjortronlandet
    3. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Hjortronlandet
  8. Ormens väg på hälleberget (1987)

Omslagsbild för Ormens väg på hälleberget

Av: Lindgren, Torgny

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Ormens väg på hälleberget.
    Hylla: Hc/TK
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Ormens väg på hälleberget
    2. E-bok (1 st) E-bok (1 st), Ormens väg på hälleberget
    3. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), Ormens väg på hälleberget
    4. Ljudbok kassett (1 st) Ljudbok kassett (1 st), Ormens väg på hälleberget
    5. DAISY (1 st) DAISY (1 st), Ormens väg på hälleberget

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade