Start för innehåll

Spela brädspel i påsk

När påskbordet är avdukat, påskäggen har öppnats och det börjar bli mörkt ute vill kanske familjen hitta på något mer tillsammans. Istället för att sätta er framför tv:n kan ni plocka fram ett spännande brädspel och umgås.

De senaste årtiondena har intresset för bräd- och kortspel vuxit. Det publiceras fler nya spel per år nu än någonsin. På moderna brädspel står ofta speldesignerns namn tryckt på kartongen, precis som författare står på böckernas omslag. Det är även vanligt att brädspelsentusiaster följer designers på samma sätt som en läsare följer författare. Gräsrotsfinansiering via internet har gjort det enklare för blivande designers att göra sina spelidéer till verklighet. Detta innebär att det finns en enorm variation av spel inom nästan alla upptänkliga genrer och kategorier.

Familjespel som Settlers of Catan, Carcassonne och Ticket to Ride har blivit moderna klassiker. Själv har jag en förkärlek för samarbetsspel som exempelvis Pandemic där spelarna kämpar mot klockan för att hindra fyra epidemier från att spridas över världen.


Sajten Boardgamegeek är en av de särklass bästa källorna till information om bräd- och kortspel. Här försöker man samla information om världens alla spel i en databas. Här finner man även recensioner, topplistor, statistik och diskussionsforum.


Spiel des Jahres som delas ut i Tyskland är kanske brädsspelvärldens mest prestigefyllda pris. Priset delas numera ut inom tre olika kategorier barnspel, vuxenspel och de lite komplexare ”kännarspelen”. På hemsidan kan du läsa om alla spelen som vunnit sedan 1979.
Den svenska motsvarigheten Årets spel har även den en hemsida där man listar de spel som vunnit priset.


På svenska finns numera tidningen Allt om brädspel som innehåller artiklar, recensioner och intervjuer med mera. Tidningen utkommer endast med ett par nummer per år men varje nummer är omkring 100 sidor långt.


Spelhobbyförbundet Sverok är ett av landets största ungdomsförbund, ursprungligen stod beteckningen för Sveriges roll- och konfliktsspelsförbund, men förbundet innefattar numera föreningar inom många fler verksamheter.


Björn Höglund har skrivit boken ”Alla spelar spel” som handlar om sällskapsspelens historia i Sverige, i synnerhet under 1900-talet.

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade