Start för innehåll

Vår trängtan efter rörliga bilder

FilmerVi ser på film mer än någonsin. Enligt Svenska Filminstitutets årsrapport för 2016 räknade man under året in 17,8 miljoner biobesök i Sverige (varav 2,7 miljoner på svensk film). Det kan också vara intressant att veta att vi har 808 biografsalonger i landet varav 799 digitala.

Den tekniska utvecklingen har medfört att den tidigare väntan på att filmerna fysiskt skulle distribueras har ändrats så att vi i princip kan se filmerna direkt vid premiären. Det känns bra att vi i inlandet har möjlighet att se en ny film samtidigt som de i storstan!
Samtidigt har vi också fått tillgång till nya kanaler för film, vi hyr, köper, streamar, mm. Enligt tittarstatistiken var det ca 83 500 000 tittare på SVT och TV4:s utbud av långa spelfilmer under 2016. Det är i genomsnitt 265 000 tittare på de 315 filmer som stod till buds via dessa kanaler.

Den film som var överlägset mest sedd under 2016 var En man som heter Ove med ca 1,3 miljoner biobesökare. Av de utländska filmerna var den Disney-producerade Zootropolis i topp på andra plats. Lite längre ner på listan kommer en av mina personliga favoriter om Husdjurens hemliga liv, härliga animationer!

I skuggan av de stora filmerna har vi en skatt på våra bibliotek, de små lokala filmerna, kring fiske och jakt, faktafilmer av olika slag som man kanske inte upptäcker om man inte rent letar efter något speciellt. Utbudet är olika på våra V8-bibliotek, i de filmer som Västerbottens museum utgivit finns det guldkorn från förr. Ta gärna en titt vid nästa besök på ditt bibliotek!

Lite tips på filmer som är aktuella framöver:
(Källa Svensk Filmdatabas)

Ouaga Girls, regi: Theresa Traoré Dahlberg
Sverigepremiär: 2017-08-25
"Ouaga Girls är en poetisk uppväxtskildring om systerskap, livsval och om att bryta ny mark. Filmen berättar historien om en grupp unga tjejer som placerats på en skola i Burkina Fasos huvudstad, där de får lära sig ett yrke traditionellt avsett för män; bilmekaniker."

Borg, regi: Janus Metz
Sverigepremiär:   2017-09-06
En berättelse om framgångens pris. Om världens två bästa tennisspelare som redan i de tidiga 20-åren känner sig som fångar i sina egna karriärer. Två idrottsmän som i en kommersialiserad tennisindustri ständigt reduceras till varandras motsatser: "Ice Borg" och "Superbrat".

Korparna, regi: Jens Assur
Sverigepremiär:  2017-10-13
Ett thrillerdrama på den svenska landsbygden under 1970-talet. Bonden Agne plågas av slitet på gården och av en känsla av att någon vill hans familj illa. Den äldsta sonen Klas, som Agne vill ska ta över gården, söker sig till fåglarnas värld men i takt med att de yttre hoten ökar ställs han inför ett oundvikligt val, fly eller stanna.

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade