Start för innehåll

Nostalgifrossa i juletider

Den svenska högtiden som framkallar mest minnen torde vara julen och den är också förknippad med mycket nostalgi.

Det börjar med adventsstjärnorna i de varmt upplysta fönstren. Luckorna som skulle öppnas, inte med saker bakom som idag, utan små verser med bilder. Det handlar om allt som skulle göras innan julafton, skinkan skulle saltas, sillen vattnas ur, syltan kokas, brödet bakas, huset städas, av i första hand kvinnorna och dofterna därifrån går nästan att återkalla i minnet än idag. Att införskaffa granen var dock mannens uppgift, inte alltid så lätt med tanke på de krav som fanns på fullkomning i denna fråga.

Julstämning - tidskriftPå en av de stora auktionssajterna finns det ett outtömligt utbud av tomtar, dukar, änglar, olika sorts pynt mm och där kan man få sig en dos av det som fanns en gång och som säkert återanvänds till nutidens jular av många.

Tomtarna hade ett annat stuk, lite mer tomtelika och ibland av papp. I granen julgranskulorna, som var dyrgripar av någon sorts glas, skimrande och sköra. Bokmärksänglar fastsatta i kristyr, vita pepparkaksgubbar och gummor fint dekorerade. Det var inte alltid som de var intakta när julhelgen var över…
Jultidningarna var också högstidstämda, flera av dem finns än idag, även om layout och innehåll kan ha förändrats en del.

Smålänningens jul - tidskrift
Julstämning är en av dem, ”– en omistlig tradition till jul – Sveriges äldsta jultidning med läsning och ett fotomaterial som slår allt!”

Smålänningens jul finns också kvar, noveller, dikter och pristävlingar, kryss och mycket annat som hör julen till sedan 1925.

Bland tomtar och trollBland Tomtar och Troll är också något som hängt med, ”Denna förtrollande sagoskatt har i hela 110 år bjudit oss på spännande äventyr i sagornas värld. Följ med på upptäcktsfärd bland tomtar, troll, prinsar och prinsessor. Här finns sagor av våra allra bästa berättare och illustratörer.”

”Det är klart man vill kura in sig i fåtöljen och drömma sig bort till julens magi när höstrusket stormar utanför fönstren. Joanna Bolouri är enJag kommer hem till jul brittisk författare som skriver romantiska komedier och Jag kommer hem till jul är en riktigt underhållande karamell!”

Vi bibliotek inom V8 vill önska er alla en riktigt god jul när den väl kommer och ett gott nytt år med en förhoppning om att ni tar chansen till läsning av underhållande, spännande och lärorik litteratur under hela nästkommande år!

Fler tips på böcker om julen

1. Julgodis (2017)

Omslagsbild för Julgodis
    kolor, praliner, tryfflar, fudge och annat himmelskt gott

Av: Söderström, Lena

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Julgodis.
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Julgodis
  2. Tio vilda hästar firar jul (2017)

Omslagsbild för Tio vilda hästar firar jul

Av: Rottböll, Grethe

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Tio vilda hästar firar jul.
    Hylla: Hcf
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Tio vilda hästar firar jul
  3. Kreativa Karins jul för barn! (2016)

Omslagsbild för Kreativa Karins jul för barn!
    [massor av roliga och enkla julpyssel]

Av: Andersson, Karin

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Kreativa Karins jul för barn!.
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Kreativa Karins jul för barn!
  4. Mord och inga julvisor (2017)

Omslagsbild för Mord och inga julvisor
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Mord och inga julvisor
  5. Tomtespelet (2017)

Omslagsbild för Tomtespelet
    en julsaga i 24 kapitel

Av: Norlin, Arne

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Tomtespelet.
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Tomtespelet
    2. E-bok (1 st) E-bok (1 st), Tomtespelet
  6. Den goda gröna julen (2017)

Omslagsbild för Den goda gröna julen

Av: Jönsson, Karoline

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Den goda gröna julen.
    Hylla: 641.5
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Den goda gröna julen
  7. Juldagar (2017)

Omslagsbild för Juldagar
    12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar

Av: Winterson, Jeanette

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Juldagar.
    Hylla: Hce
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Juldagar
    2. Ljudbok CD (1 st) Ljudbok CD (1 st), Juldagar
  8. Tjoho, nu är det jul! (2017)

Omslagsbild för Tjoho, nu är det jul!
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Tjoho, nu är det jul!