Start för innehåll

E-böcker på iPad och iPhone

Här finns information om hur du lånar E-böcker på din iPad eller iPhone. Det finns även länkar för att ladda ner läsappar.

Hur lånar jag e-böcker?

Hur läser jag e-böcker på min iPad/iPhone?

Vad är ett Adobe-ID?

Kan jag föra över e-böcker från min dator?

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

Hur tar jag bort böcker ur Bluefire Reader?

 


Hur lånar jag e-böcker?

Se instruktioner här för hur låneprocessen fungerar. De böcker du lånat kommer du alltid åt via "Mina sidor".

Hur läser jag e-böcker på min iPad/iPhone?

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din iPad/iPhone med appen Bluefire Reader.

Läsa online

För att läsa en bok du lånat online, gå in på "Mina böcker", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Läs".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.
Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ner

För att kunna ladda ner e-böcker till din iPad behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Bluefire Reader, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

1. Installera Bluefire Reader från iTunes App Store.

2. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Bluefire med detta genom att klicka på "Info" och "Authorize" i appen.

3. Gå in på "Mina lån" och klicka på "Ladda ner" för den bok du vill låna. Klicka sedan på länken "Öppna i Bluefire". Boken laddas ner till Bluefire Reader och du kan börja läsa direkt. När du vill fortsätta läsa ligger boken i Bluefire Reader.

Vi rekommenderar starkt att du använder webbläsaren Safari när du laddar ner e-böcker. Andra webbläsare – exempelvis Google – har ofta problem med att tolka nedladdningslänkarna. Om du klickar på nedladdningslänken och blir kvar på samma sida utan att boken laddas ner, kontrollera att du använder Safari innan du försöker igen.

Vad är ett Adobe-ID?

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla. Läs mer om detta på Adobes hemsida här.

Kan jag föra över e-böcker från min dator?

Jadå. Du behöver även då ha Bluefire Reader installerat på din iPad/iPhone (se ovan), gör därefter enligt nedanstående:

1. Installera Adobe Digital Editions på din dator enligt instruktionerna här. Auktorisera programmet med samma Adobe-ID som du använder i Bluefire Reader och ladda därefter ner boken.

2. När boken laddats ner till Adobe Digital Editions hamnar den på din dator under ”Dokument” och mappen ”My Digital Editions” (Windows)/”Digital Editions” (Mac). Den heter då någonting i stil med [boktitel].epub eller [boktitel].pdf.

3. Starta iTunes och plugga i din iPhone/iPad. Den kommer att visa sig under ”Enheter” i vänsterkolumnen. Klicka på den och välj sedan knappen Program. Du ser Bluefire Reader listad under ”Fildelning”, med en lista över de böcker du redan lagt in listade under ”Bluefire dokument”.

4. Klicka på knappen ”Lägg till…” och bläddra fram till bokfilen på din dator (se punkt 3). Markera boken och välj ”Lägg till”. Boken läggs till under ”Bluefire dokument”. Synkronisera med din iPhone/iPad.

5. Koppla ifrån din iPhone/iPad och öppna programmet Bluefire Reader i den. Boken har förts över till ditt bibliotek där.

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

E_AUT_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12

Detta bör lösa sig om man avauktoriserar Bluefire Reader och sedan på nytt auktoriserar den med samma Adobe-ID. För att avauktorisera Bluefire Reader, klicka på "Info" och sedan på "Deauthorize".

Enheten inte auktoriserad/Device not authorized

Detta beror på att du ännu inte auktoriserat Bluefire Reader med något Adobe-ID. Det löser du genom att följa instruktionerna här.

Du får inget felmeddelande alls, blir bara kvar på nedladdningssidan

Kontrollera att du använder Safari som webbläsare och inte t ex Google.


Får du något annat felmeddelande – kontakta gärna ditt bibliotek så får du hjälp med det.

Hur tar jag bort böcker ur Bluefire Reader?

Gå in i listan över böcker och klicka på pilen ute i högerkanten för att få upp information om boktiteln. Välj "Delete" och "OK". Om du får frågan "Would you also like to return this item?", svara "No".

Notera att du inte kan återlämna lån i förväg på det här sättet, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.