Start för innehåll

E-ljudböcker på PC och Mac

Här finner du information och nedladdningslänkar för att läsning av e-ljudböcker på PC och Mac ska fungera så smidigt som möjligt.

 

• Hur lånar jag e-ljudböcker?
• Hur lyssnar jag på e-ljudböcker på min PC/Mac?
• Jag kan inte spela upp e-ljudboken, vad ska jag göra?

 

Hur lånar jag e-ljudböcker?

Se instruktioner här för hur låneprocessen fungerar. De böcker du lånat kommer du alltid åt via "Mina sidor".

Hur lyssnar jag på e-ljudböcker på min PC/Mac?

För att kunna lyssna på bibliotekets e-ljudböcker på din PC/Mac behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash. Det gör de allra flesta, men om programmet saknas på din dator kan du ladda ner det gratis här.

1. Efter att du lånat boken, gå till "Mina sidor" och klicka på "Lyssna" för den bok du vill lyssna på.

2. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.

3. Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym.

4. När du ska fortsätta lyssna på e-ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Lyssna" för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.


Jag kan inte spela upp e-ljudboken, vad ska jag göra?


I de allra flesta fall löses detta problem genom att man uppgraderar till den senaste versionen av Adobe Flash Player, som du hittar här.


Du kan även behöva tilldela spelaren mer minne. Gör så här: högerklicka på uppspelningsfönstret och välj ”Inställningar”. På fliken ”Lokal lagring” (tredje fliken från vänster, som ser ut som en liten mapp med en grön pil) drar du inställningsspaken till höger, så att du tilldelar mer minne åt Flash Player.

Om problemet är att spelaren inte går igång utan ser "grå" ut beror det vanligen på att din brandvägg blockerar uppkopplingen till vår databas. Testa att stänga av den tillfälligt och spela upp boken igen. Om det fungerar bör du kunna lösa problemet permanent genom att öppna port 1935 i brandväggen.


Om inget av detta fungerar, kontakta oss så hjälper vi dig lösa problemet.