Start för innehåll

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor angående lån och läsning av e-böcker och e-ljudböcker får här sina svar.

 

E-böcker


Ljudböcker


E-böcker

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.


Hur lånar jag en e-bok?


1. Först och främst behöver du ett användarkonto på bibliotekets webbsida. För att skapa ett sånt behöver du ett lånekort från biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har PIN-kod, kontakta ditt bibliotek. På denna sida skapar du ett användarkonto.

2. Logga in med din användarkonto genom att klicka på "Logga in" uppe till höger och därefter fylla i ditt användarnamn och lösenord.

3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken "E-böcker".

4. Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

5. Klicka på "Läs" för att öppna boken direkt i din webbläsare, eller på "Ladda ner" för att ladda ner boken direkt till den apparat du använder. För att kunna ladda ner boken måste du först installera och auktorisera en programvara som kan läsa e-böcker. Vi rekommenderar:

- PC/Mac: Adobe Digital Editions

- iPad/iPhone: Bluefire Reader

- Android: Aldiko

Se mer instruktioner om respektive plattform under deras rubriker på "E-böcker".

Vi rekommenderar starkt att du auktoriserar ditt läsprogram med ett Adobe-ID innan du laddar ner boken.
Se instruktioner för detta under respektive rubrik.


Hur kommer jag åt de böcker jag lånat?

Du kan alltid se vilka böcker du lånat, hur lång lånetid du har kvar, och hämta dem på nytt via "Mina sidor". Du kan antingen ladda ner dem till valfri enhet, eller läsa boken direkt i din webbläsare.

Vad är Adobe Digital Editions? 

Adobe Digital Editions är Adobes läsarprogram för e-böcker, och används för böcker i de vanligaste formaten PDF och EPUB.

 Adobe Digital Editions fungerar som ett virtuellt bibliotek, där alla dina e-böcker lagras. Du behöver alltså inte hålla reda på var på datorn de enskilda bokfilerna ligger, utan kan alltid komma åt dem inifrån Adobe Digital Editions.

 Du laddar ner programmet här.

Hur lång är lånetiden för e-boken?

Lånetiden är exakt 28 dagar från tillfället då du lånar boken.

Jag är inloggad, men det står ändå att boken inte är tillgänglig.

  • Du kan ha lånat maximalt antal böcker; kontrollera gärna under "Mina lån" hur många böcker du har innestående.
  • Just den här boken är för tillfället inte tillgänglig för utlån. För vissa böcker kan du ställa dig i kö och får då information om när den blir tillgänglig.

Varför får jag bara låna ett visst antal böcker?

V8biblioteken har en gräns på totalt fem e-medialån per låntagare åt gången. För att låna ytterligare e-media måste du vänta tills lånetiden går ut på någon av dina nuvarande lån.  Detta är för att V8bibliotekens budget för e-media ska räcka till så många låntagare som möjligt.

Vilka böcker finns?

Sortimentet för digitala böcker innehåller både skön- och facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. I dagsläget erbjuder vi huvudsakligen svenskspråkig litteratur.
Precis som med pappersböcker är det upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format och när de släpps. De allra flesta nya svenska böcker släpps idag som e-böcker, och ett flertal projekt pågår för att digitalisera äldre titlar. Utifrån denna utgivning gör biblioteken sedan ett urval för att försöka tillgodose låntagarnas önskemål på litteratur.


Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format.

EPUB

EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.
Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade, och om du vill ladda ner dem måste de läsas med en programvara som klarar detta.
Många böcker i EPUB finns också tillgängliga för läsning direkt i din webbläsare, och kräver då ingen speciell programvara.
Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

iPad/iPhone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

Läs mer om EPUB här.


PDF


PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.
Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade och därmed måste läsas med en programvara som klarar detta.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

iPad/iPhone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

Läs mer om PDF här.


Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 kB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?


Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, utan den upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut. Boken kan heller inte återlämnas innan dess, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar. Filen ligger dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv; se respektive avdelning för instruktioner hur du raderar den.

PC/Mac

iPad/iPhone

Android

Kan jag låna om en e-bok?


Ja, du kan låna om en e-bok efter att lånetiden om 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken etc sparas i regel inte.

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?


Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje bok.


Kan jag läsa upp en e-bok med skärmläsare?

Det är lite olika. Eftersom bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade och de flesta skärmläsare fungerar genom att kopiera texten är svaret generellt nej; dock finns det undantag – se gärna mer information på Adobes sida.

 

Ljudböcker

Vad är en e-ljudbok?


En e-ljudbok, eller strömmande ljudbok, är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk. 
Se mer information under rubriken för just din apparat under E-ljudböcker.

Hur lånar jag en e-ljudbok?

1. Först och främst behöver du ett användarkonto på bibliotekets webbsida. För att skapa ett sånt behöver du ett lånekort från biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har PIN-kod, kontakta ditt bibliotek. På denna sida skapar du ett användarkonto.

2. Logga in med ditt användarkonto genom att klicka på "Logga in" uppe till höger och därefter fylla i ditt användarnamn och lösenord.

3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken "E-Ljudböcker".

4. Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

5. Klicka på "Lyssna" för att öppna boken.

För mer instruktioner hur du gör detta på specifika apparater, se under respektive rubrik på "E-ljudböcker".

Hur kommer jag åt de böcker jag lånat?

De e-ljudböcker som du har lånat hittar du under "Mina e-medier". När du loggar in med ditt användarkonto visas alla e-media du har lånat de senaste 28 dagarna. Klicka på länken "Lyssna" för den bok du vill lyssna på, så fortsätter den spelas från det ställe du slutade lyssna sist.

Varför får jag bara låna ett visst antal böcker?


V8biblioteken har en gräns på totalt fem e-medialån per låntagare åt gången. För att låna ytterligare e-media måste du vänta tills lånetiden går ut på någon av dina nuvarande lån.  Detta är för att V8bibliotekens budget för e-media ska räcka till så många låntagare som möjligt.

Varför måste jag vara uppkopplad mot internet när jag lyssnar på en e-ljudbok?

Du måste vara uppkopplad mot internet när du lyssnar på en e-ljudbok därför att filerna spelas upp som ett strömmande medium direkt över nätet. Ljudboksfilerna kan inte laddas ned.


Hur lång är lånetiden på e-ljudböcker?


Lånetiden för en e-ljudbok är 28 dagar. Du behöver aldrig lämna tillbaka böckerna, utan länken upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.


Kan jag låna om en e-ljudbok?


Ja, du kan låna om en ljudbok efter att lånetiden om 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken etc sparas i regel inte.


Vilket spelarprogram används för e-ljudböcker?

När du ska lyssna på E-ljudböcker i din dator krävs Adobe Flash Player, ett tilläggsprogram till webbläsaren. Många datorer har redan Flash installerat. För Iphone och Ipad behövs inga speciella program. Använder du dig av en android telefon eller platta behöver du ladda ner appen Elib Ljudbokspelare.

Jag kan inte spela upp e-ljudboken, vad ska jag göra?

I de allra flesta fall löses detta problem genom att man uppgraderar till den senaste versionen av Adobe Flash Player, som du hittar här.


Du kan även behöva tilldela spelaren mer minne. Gör så här: högerklicka på uppspelningsfönstret och välj ”Inställningar”. På fliken ”Lokal lagring” (tredje fliken från vänster, som ser ut som en liten mapp med en grön pil) drar du inställningsspaken till höger, så att du tilldelar mer minne åt Flash Player.


Om problemet är att spelaren inte går igång utan ser "grå" ut beror det vanligen på att din brandvägg blockerar uppkopplingen till vår databas. Testa att stänga av den tillfälligt och spela upp boken igen. Om det fungerar bör du kunna lösa problemet permanent genom att öppna port 1935 i brandväggen.
Om inget av detta fungerar, kontakta oss så hjälper vi dig lösa problemet.

Använder e-ljudböcker cookies?


Nej, e-ljudböcker använder inte cookies.

Kan jag lyssna på e-ljudböcker på min mobil/surfplatta?

Ja