Start för innehåll

Bibliotek på recept

Alla barn har rätt till positiva läsupplevelser!

 


Många barn har lässvårigheterLäxläsning

 
Föräldrar och skola hjälps oftast åt för att komma tillrätta med detta, och ju tidigare man börjar ju bättre är det. Vi som arbetar på bibliotek tycker att alla barn har rätt till positiva läsupplevelser som stimulerar både språklig och personlig utveckling. 

 

Det finns böcker för alla


-böcker som passar både läsarens personlighet, intressen och läsförmåga. Böcker och berättelser som föder nyfikenhet, väcker frågor, ger svar, berättelser att känna igen sig i och berättelser som ökar toleransen för det som känns främmande. Bra böcker väcker tankar,  erbjuder kanske bekräftelse eller presenterar alternativa förklaringar.
 


Det finns många sätt att läsa

Låna E-ljudböcker via Internet! 
På biblioteket finns vår Äppelhylla med olika media anpassade för barn och unga med lässvårigheter eller annat funktionshinder. Böcker finns idag inlästa på CD, DAISY och DAISY fulltext, och vi får inte glömma film – berättelser i ljud och bild.


Alla barn har rätt till positiva läsupplevelser


Vi kan alla hjälpas åt för att möta denna rättighet. Skolan kan erbjuda pedagogiken, föräldrarna det personliga stödet och vi på biblioteket har god kännedom om litteratur och speciellt anpassad media. Alla barn har rätt till positiva läsupplevelser

Hur går det till rent praktiskt? 


Lärare upptäcker ofta ganska snabbt om ett barn har lässvårigheter. Då kan skolans insatser kompletteras genom att personalen hänvisar elev och föräldrar till biblioteket =Bibliotek på recept.

Föräldrarna bokar in ett besök hos oss där vi tillsammans med dem och barnet skräddarsyr ett urval av böcker/media som passar barnets intressen och läsförmåga, och som anpassas allt eftersom barnets läsutveckling framskrider.

 

Vill du veta mer?

Kontakta Anna Hagenvald, Folkbiblioteket:

0940-141 60

anna.hagenvald@vilhelmina.se

  

CS Library-RSS

Boktips

 1. Artemis

  Weir, Andy
 2. Zombie Zack till attack

  Friman, Christer
 3. Vända världen rätt

  Niven, Jennifer
 4. Mörk jord

  Cleeves, Ann
 5. The hate u give

  Thomas, Angie
 6. Sms från Soppero

  Laestadius, Ann-Helén