Start för innehåll

Föräldrar och biblioteket

Som förälder är du särskilt välkommen till biblioteket, och självklart ska du ta med dina barn!

Gravid mageI väntans tider

På folkbiblioteket hittar du faktaböcker och film om graviditet och förlossning, specialkost,  träning, provrörsbefruktning och adoption.

Boka en bibliotekarie till er föräldragruppsträff! Antingen kan föräldragruppen komma till biblioteket eller så kan vi besöka er.

Vi berättar då om barns språkutveckling, läsning för barn och tipsar om bra böcker - både för barnen och för dig som förälder.

 

Bebis läser bok med hela kroppen_fotoBörja tidigt!

Att läsa för sitt lilla barn, sjunga, rimma och ramsa ger ditt barn en känsla för språkets alla ljud och dess rytm. Detta gäller även mycket små barn. Pek- och bilderböcker stimulerar likaså genom färger och former.

På folkbibliotekets barnavdelning finns pek-, småbarns- och bilderböcker att låna hem, liksom Pippiväska med sagor, ramsböcker och sångpåse.

Mamma läser högt för sin flicka på en vit trädgårdsbänk_höst_illustrationSkapa goda vanor

Skapa en vana av att regelbundet gå till biblioteket tillsammans. Det är kostnadsfritt och en trevlig upplevelse för hela familjen: det finns ju något för alla!

Barn som går till biblioteket med sin föräldrar fortsätter gå till biblioteket även som tonåringar och vuxna. Barn som tidigt kommer i kontakt med böcker och blir lästa för får inte heller lika ofta problem med lässvårigheter. Har du inte tid att gå till biblioteket med ditt barn så ofta som du skulle vilja finns på alla kommunens förskolor Bokdrakar att låna hem.

Biblioteket håller sagostund för barn 0-6 år varannan vecka. Se webbsidan för aktuella datum och tider.

Pojke sitter i ett träd och läserAtt läsa är utvecklande

Läsning utvecklar barns språk och ordförråd, stimulerar fantasin och övar dem i att skapa inre bilder. Böcker kan bli en brygga mellan generationerna, de väcker frågor och får barn att fundera vidare. Böcker ger barn nya idéer och vidgar deras medvetande om vår värld.

Böcker ger barn kunskap om andra länder och andra sätt att leva, om natur, teknik, historia och allt mellan himmel och jord som de kan vilja veta mer om. Böcker tränar barns förmåga till medkänsla och stärker deras självkänsla. Och detta är bara några av de många, goda skäl som finns för att främja barns läsande!

17 skäl för barnboken >>>

Pojke gör matteläxanBiblioteket som resurs för skolbarn

På biblioteket kan du och ditt barn hitta böcker och annat material som kan komplettera läromedlen.

För barn med lässvårigheter finns särskilt anpassad media, lästräningsböcker och lättlästa faktaböcker. 

Genom skolan finns också möjlighet till Bibliotek på recept. Då remitteras elev och föräldrar till biblioteket för personlig service. Vi visar vilka resurser vi har och kan hjälpa till att ta fram media som passar just ditt barns preferenser och läsnivå.

 

Fyra läsande ungdomar med röda böcker framför ansiktena_illBibliotek för barn och unga

Folkbiblioteket ser barn och unga som en särskilt prioriterad målgrupp. Vi vill uppmuntra barns läsning och användande av biblioteket. Vi vill även uppmuntra barns och ungas deltagande och medbestämmande, varför vi har ett Biblioteksråd som de kan gå med i.

Från och med att ditt barn är 6 år kan hon eller han få ett eget lånekort. Det är då du som målsman som ansvar för den media som lånas på kortet.

Barn som själva kan läsa kan bli Bokslukare. Det är ett av våra sätt att uppmuntra läsning.

Varje år samarbetar folkbiblioteket med grundskolan i ett läsprojekt. Deltagande årskurser varierar från år till år. Vi har även årligen återkommande arrangemang i form av Kura Gryning, Nallekalas och arrangemang under Världsbokdagen.

 

Biblioteket satsar på dator- och TV-spelInte bara böcker

På biblioteket finns inte bara böcker utan även tidningar och tidskrifter, ljudböcker, film, dator- och TV-spel för gratis hemlån. 

Det finns datorer att boka, grupprum att sitta i, en barnavdelning för de yngsta och en mysig ungdomshörna.

Biblioteket är en kravlös miljö dit alla får komma precis som de är, utan att prestera eller köpa något, vilket i övrigt är ovanligt i dagens samhälle. Här är tyst och lugnt och det finns vuxna på plats, vilket innebär att biblioteket ofta uppfattas som en trygg plats.

 

Flicka vid datorBiblioteket på webben

Biblioteket finns även på webben. Här finns särskilda sidor för barn och unga med bl a boktips, artiklar, länkar, pyssel och läxhjälp.

Ditt barn kan med hjälp av sitt lånekort och Internetuppkoppling låna och lyssna till musik och strömmande ljudböcker, söka fakta i olika databaser och läsa tidningar och tidskrifter digitalt.

 

Hjärtligt välkomna till biblioteket - hela familjen!